Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

  • Dette event har allerede funnet sted.

Fagkveld: Wilhelm Reich- kroppspsykoterapienes far

31. oktober 2019 @ 18:00 - 21:00

Film: Love, Work and Knowledge

En filmatisk biografi av Wilhelm Reich; Love, Work and Knowlegde, The Life and Trials of Wilhelm Reich

Norsk Karakteranalytisk Institutt ved medlemsutvalget inviterer til fagkveld der vi ser på filmen av Wilhelm Reich som ble vist offentlig for første gang i Norge tidligere i høst.  Ifølge filmens manusforfatter Kevin Hinchey, skal filmen være en motvekt til alle tidligere løgner og rykter om Reichs liv og arbeid.  Filmen baserer seg på Wilhelm Reichs personlige arkiv, hans originale filmer og lydopptak, Reich-museet i Maine og hans publikasjoner.

Etter filmen, som er på engelsk, ønsker vi å diskutere hvilken innflytelse Wilhelm Reichs arbeid har hatt og fortsatt har i Norge.

Den karakteranalytiske tradisjonen oppstod da Harald Schjeldrup traff Wilhelm Reich, som var østerriksk-jødisk psykoanalytiker og kommunist. Følgelig hadde Reich gode grunner til å flykte da nazistene styrket sin posisjon på midten av 1930-tallet, og Schjeldrup inviterte ham til å oppholde seg og arbeide i Norge. Reich var elev av Sigmund Freud og påvirket det psykoanalytiske miljøet i Norge sterkt, der Harald Schjeldrup, Nic Waal, Ola Raknes og Odd Havrevold var viktige personer ved siden av kunstnere og kulturpersonligheter som Sigurd Hoel, Arnulf Øverland og danseren Elsa Lindenberg. Reich innførte begrepet karakteranalyse og supplerte dette med vegetoterapi i løpet av oppholdet i Norge. Da han senere flyttet til USA, utviklet han orgonterapi. Allerede mot slutten av oppholdet i Norge endret Reich arbeidet sitt og interessen sin fra karakteranalyse via vegetoterapi til de svært omdiskuterte og kontroversielle teoriene om orgonomi og bioterapi. Han fortsatte så å utvikle dette etter at han flyttet, noe som senere førte til et brudd med det psykoanalytiske miljøet i Norge. Enkelte, deriblant Raknes, forsvarte imidlertid at Reich videreutviklet og fordypet seg i det biofysiske i form av vegetoterapi og senere orgonterapi. Reich døde i amerikansk fengsel.

Les The Making of Love, Work and Knowledge

Detaljer

Dato:
31. oktober 2019
Tid
18:00 - 21:00

Arrangør

Norsk Karakteranalytisk Institutt
Telefon:
41256600
E-post:
kontor@karakteranalyse.no
View Arrangør Website

Sted

Norsk Karakteranalytisk Institutt
Gjerdrums vei 19
Oslo, 0484 Norge
+ Google-kart
Telefon:
41256600
View Sted Website